Støpe i varmen?

Sommeren er på trappene og det begynner å bli godt og varmt i lufta. Tidligere har vi gitt tips til støping i kulda, men hva gjør du når sola steiker og skjorta for lengst er kastet? Det er på tide med en sak om å støpe i varmen.

At det er varmt i lufta er ikke noe problem i seg selv. Den største utfordringen er direkte sollys og vind. Noen ganger løser det seg selv, med skyer på himmelen eller at du skal støpe et sted i ly med mye skygge (men husk at både skyer og sol har en tendens til å flytte på seg…). Som hovedregel bør du ta høyde for ekstra tiltak.

En vanlig utfordring med sol og vind er at betongen tørker for raskt, og spesielt overflaten kryper litt sammen og danner en herdet skorpe. Når så resten av betongen herder kan det fort oppstå sprekker og riss i overflaten.

Kontrollert uttørking av gulvet reduserer faren for ”vill” opprissing og kantreising. Følgende alternativer kan benyttes for å hindre tidlig uttørking:

Herdemembran: (for eksempel SikaTop®-72, dette har vi alltid på lager) sprøytes på den nystøpte betongflaten og evt. etter dissing.

Plast kombinert med vanning: Betongen tilføres vann så snart dette kan gjøres uten at overflaten svekkes. Gulvet dekkes med plastfolie. Plasten, med minimum tykkelse 0,04 mm, bør ligge i 2 – 3 uker. Det må påses at plasten i denne perioden dekker hele betongoverflaten. Vanning medfører generelt forlenget tørketid.

Rissanvisere: Ved store fugeavstander (10 m <fugeavstand< 50 m) anbefales det å sage rissanvisere for å unngå ”vill” opprissing. Dette må vurderes for det enkelte prosjekt da valg av fugeavstand bestemmer om rissanvisere er nødvendig. Sagsporets dybde bør være ca. 1/3 av betongtykkelsen og sages så snart dette kan gjøres uten at betongen ”flises opp”.

 

Er du usikker på hvordan du skal løse støpingen på best mulig måte, kan du ta kontakt. Vi hjelper deg gjerne.

Telefon: 33 18 33 33

Epost: post@vestfoldbetong.no